Veel gestelde vragen

Hoe verloopt een consult?

Wanneer u voor het eerst een afspraak maakt bij het Centrum voor Homeopathie en Vitaliteit, wordt u vriendelijk verzocht om van tevoren een vragenlijst in te vullen. Op basis van deze informatie en een eerste gesprek met Betty Schouten, kan tijdens het eerste consult een prognose gesteld worden. Afhankelijk van de prognose (die voor ieder individueel is) wordt een homeopathisch middel voorgeschreven en een behandelplan opgesteld.

Doordat het van belang is een goede prognose te stellen, neemt het eerste consult ongeveer één uur in beslag. Daarna afhankelijk van het behandelplan een heel of half uur. Tijdens een vervolgconsult wordt nagegaan hoe de behandeling verloopt en of het homeopathische middel het gewenste effect heeft.

Wordt homeopathie vergoed door de verzekering?

Afhankelijk van uw zorgverzekeraar en de mate waarin u aanvullend bent verzekerd, wordt bepaald hoeveel u vergoed krijgt. Ondanks dat veel verzekeraars homeopathische behandelingen vergoeden, wordt aangeraden om vooraf contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.

Raadpleeg via onze beroepsvereniging de NVKH het vergoedingen overzicht.

Zijn homeopathische middelen te gebruiken naast gewone geneesmiddelen?

Ja, over het algemeen kunnen homeopathische geneesmiddelen gebruikt worden naast gewone medicijnen. Er zijn diverse aandoeningen waarbij mensen niet zomaar zonder gewone medicijnen kunnen. Denk bijvoorbeeld aan suikerziekte en een langzame schildklier.

Voor wie is homeopathie geschikt?

Homeopathie is geschikt voor iedereen. Van jong tot oud. Zelfs dieren hebben baat bij homeopathische behandelingen. Echter dient hierbij opgemerkt te worden dat homeopathische behandelingen over het algemeen sneller effect hebben bij jongeren dan ouderen. Dit komt onder andere doordat jongeren minder belast zijn met medicijnen en andere schadelijke stoffen.

Hoe snel werken homeopathische middelen?

Bij acute aandoeningen zoals koorts, werken homeopathische geneesmiddelen normaal gesproken snel. Binnen enkele dagen kan hierdoor de klacht verholpen zijn. Bij chronische aandoeningen werken homeopathische middelen ook binnen enkele dagen, maar duurt een totale genezing langer. Deze klachten zullen in de loop van een aantal maanden pas beduidend afnemen.

Hoe kan een kleine dosis een groot effect hebben?

Het is belangrijk om te weten dat een kleine dosis pas werkt wanneer een persoon daar gevoelig voor is. Het gaat erom dat de homeopaat het juiste middel kiest. Bij een verkeerd gekozen middel gebeurt er niets. Wanneer het juiste homeopathische middel gekozen is, veroorzaakt deze stof een reactie op het afweersysteem. Op deze manier wordt het afweersysteem zo geprikkeld dat deze op eigen kracht geneest.

Waaruit bestaan homeopathische geneesmiddelen?

Homeopathische geneesmiddelen zijn afkomstig van mineralen, planten en dierlijke producten. Omdat sommige stoffen in een normale dosering gevaarlijk kunnen zijn, worden de geneesmiddelen verdund en geschud. Dit wordt ook wel potentiëren genoemd. Door het potentiëren verdwijnen de schadelijke bijwerkingen en neemt de genezende stimulans toe.